Prihodnji seminarji

Datum Naslov Kraj
23.11. 2017Seminar: Načrtovanje tehnologij za izdelavo pločevinskih izdelkov in novosti na področju preoblikovanja pločevine, doc. dr. Gašper Gantar Celje (sedež TECOS)
16.11. 2017Seminar: Izbira plastičnih materialov po sistemu CAMPUS, mag. Boštjan Šmuc Celje (sedež TECOS)
07.11. 2017Seminar: Pomen meritev pri zagotavljanju kakovosti procesov in izdelkov ter GD&T sistemi, dr. Bojan Ačko Celje (sedež TECOS)
26.10. 2017Seminar: Kompozitni materiali in tehnologije, Janez Navodnik Celje (sedež TECOS)
05.10. 2017Seminar: Preizkušanje orodja in optimiranje nastavitev stroja, mag. Boštjan Šmuc Celje (sedež TECOS)
28.09. 2017Seminar: Trde PVD prevleke za zaščito orodij in možnosti zaščite orodij za predelovanje plastike, dr. Peter Panjan Celje (sedež TECOS)

Seminar: Kompozitni materiali in tehnologije, Janez Navodnik

ikona koledar

Četrtek, 26.10.2017

ikona ura

9:00 - 15:00

ikona zemljevid

Sedež TECOS (Celje)

ikona predavatelj Janez Navodnik
ikona rokprijav Prijave do 24.10.2017, 12:00
ikona pointer Online prijava na dnu strani

 

Si želite: 

 • spoznati presenetljive lastnosti kompozitnih materialov?
 • pridobiti znanje o uporabi kompozitnih materialov v mnogih zanimivih izdelkih?
 • pridobiti znanje o paleti predelovalnih postopkov s posebnim poudarkom na tistih, ki so dosegljivi in zanimivi tudi v naših razmerah?

V splošnem velja prepričanje, da je predelava plastike nujno vezana na drage stroje in orodja, posledično pa na visoke serije, sicer je nerentabilna. To v celoti drži za poceni brizgane in ekstrudirane izdelke. Prodor brizgane in ekstrudirane plastike v vse panoge je tako uspešen zaradi nizke cene in neomejenih možnostih predelave, toda večina materialov je 5 – 10-krat manj trdna od jekla. Prav zato preseneča, da so se pri nas mnogi nizkoserijski postopki, ki zahtevajo mnogo manjša vlaganja, uveljavili le v manjši meri, medtem ko v svetu močno pridobivajo na veljavi. Omogočajo namreč izdelavo izdelkov z lastnostmi, oblikami in dimenzijami, ki z visokoserijskimi postopki niso izvedljivi.

Pri tem močno prevladujejo KOMPOZITI. To so materiali, sestavljeni iz visokotrdnih vlaken, povezanih z (večinoma) polimernimi vezivi. Po trdnosti jih ne dosegajo nobeni drugi materiali, zato se uveljavljajo predvsem za zahtevne in drage izdelke kot so letala, avtomobili ali športni rekviziti. Izpodrivajo tudi cenovno ugodne materiale kot je, na primer, betonsko jeklo za gradnjo mostov. Kompozitom dajejo visoko trdnost predvsem "supervlakna", ki dosegajo natezno trdnost tudi preko 4000 N/mm2, kar je nekajkrat več kot jekla. Na težo preračunana (specifična) trdnost je do 15-krat večja kot pri jeklu.

17-08-29 JNavodnik 26102017 Kompoziti

 

Seminar je namenjen:

 

Na seminarju boste pridobili naslednja znanja o:

 • tehnologom,
 • razvojnikom,
 • vodjem proizvodnje,
 • direktorjem podjetij.
 
 • presenetljivih lastnostih kompozitnih materialov,
 • uporabi kompozitnih materialov v mnogih zanimivih izdelkih, 
 • pridobiti znanje o paleti predelovalnih postopkov s posebnim poudarkom na tistih, ki so dosegljivi in zanimivi tudi v naših razmerah.

 

Predavatelj

predavatelj navodnik

Janez Navodnik, univ. dipl. inž. kemije

Ima več kot 30 let izkušenj s tehnologijami predelave polimernih materialov. Je direktor podjetja Navodnik d.o.o. in GIZ Grozd Plasttehnika, ukvarja pa se s svetovanjem in izobraževanjem na področju predelave plastike, novih materialov in tehnologij ter povezuje podjetja v skupne projekte. Je urednik in pisec večine člankov v reviji PlastForma ter avtor samostojnih publikacij, tudi priročnika Plastik-orodjar ter knjige Slovenija je ustvarjena za nanotehnologije.

 

Razpored seminarja

8:45 - 9:00 Prihod in registracija udeležencev
10:30 - 11:00 Odmor za kavo in prigrizek
12:30 - 13:00

Odmor za prigrizek

14:30 - 15:00 Vprašanja in zaključek seminarja

 

Zaradi pravočasnega pričetka in registracije udeležencev vas prosimo da prispete najkasneje 15 minut pred začetkom!

 

Kotizacija in gradivo


172,50 €

Popusti


15% za člane A, 7% za člane B

(informacije o včlanitvi najdete tukaj)

Cena ne vsebuje DDV, vključuje predavanje, strokovno gradivo ter prigrizke in osvežilne napitke med odmorom. Gradivo boste na seminarju prejeli v pisni obliki. Potrdilo o udeležbi prejmete po pošti po končanem seminarju. Odjavite se lahko dan pred izvedbo seminarja, v nasprotnem primeru vam zaračunamo 20% kotizacije.

Vljudno vabljeni!

Kontakti

Špela Bordon, prijave in komunikacija
e-naslov: spela.bordon@tecos.si
Tel.: +386 (0)3 490 09 20

Tanja Ferleš, povpraševanja in izvedba
e-naslov: tanja.ferles@tecos.si
Tel.: +386 (0)3 426 46 01

dr. Dominik Kobold, strokovni vodja usposabljanja
e-naslov: dominik.kobold@tecos.si
Tel.: +386 (0)3 426 46 14, +386 (0)41 814 015

 

Seminar: Kompozitni materiali in tehnologije, Janez Navodnik
Udeleženec
Kontaktni podatki
Podatki o podjetju
Iz našega podjetja prijavljamo še
Dodatno


Postopki preoblikovanja pločevine pridobivajo na veljavi, saj pločevinski deli v mnogih primerih izpodrivajo odlitke in izkovke. Pločevine in preoblikovalni postopki se zelo hitro razvijajo.

Uvajanje novih materialov, konstrukcijskih rešitev in proizvodnih postopkov je uspešno le, če poznamo njihove značilnosti, prednosti in slabosti.

 

Na seminarju bodo prikazane:

•          teoretične osnove značilnosti pločevin (značilnosti pločevin in metode za njihovo določevanje, pravila za načrtovanje izdelkov iz pločevine, osnove postopkov preoblikovanja pločevine, napake, ki se pojavijo pri preoblikovanju pločevine in njihovo odpravljanje, mazanje in prevleke na orodjih za preoblikovanje pločevine, gradniki I4.0),

•          teoretične osnove konstruiranja pločevinskih izdelkov (Uporaba metode končnih elementov v fazi razvoja pločevinskega izdelka in koncepta tehnologije ter sodobne metode preoblikovanja pločevine (crash-froming, preoblikovanje krojenih prirezov, preoblikovanje TRB, preoblikovanje v vročem…)),

•          teoretične osnove razvoja tehnologij za njihovo izdelavo, ki bodo podkrepljeni s primeri dobre prakse iz industrijskega okolja.

ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos