Novice

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije zaposli

Razvojnega inženirja na področju razvoja novih izdelkov

Kakšno je stanje in trend bioplastičnih materialov v EU in v Sloveniji? Kakšne vrste bioplastičnih materialov ponujajo slovenski proizvajalci in s kakšnimi izzivi se soočajo? Kaj se zgodi z bioplastičnimi izdelki po koncu njihove življenjske dobe, ko pridejo do centrov za ravnanje z odpadki? 

TECOS - Razvojni center orodjarstva Slovenije je kot koordinator projekta LIFE CEPLAFIB (A New Circular economy through the valorisation of postconsumer PLAstic waste and reclaimed pulp FIBer) na dan 23. September, 2021 gostil zaključno konferenco projekta, na kateri so bil predstavljeni glavni izsledki in rezultati zadnjih treh in pol let intenzivnih raziskav konzorcijskih partnerjev. Projekt LIFE CEPLAFIB je bil delno sofinanciran iz programa LIFE, edinega evropskega finančnega instrumenta Evropske komisije, ki podpira projekte ohranjanja okolja in narave ter je namenjen izključno ukrepom na področju varstva okolja, ohranjanja narave ter blaženja in prilagajanja podnebnim spremembam.

Vsako leto se na forumu predstavljajo dosežki in novosti iz industrije, industrijske inovacije in inovativne rešitve, primeri medorganizacijskega prenosa znanja ter izkušenj ter uporabe novih zamisli, zasnov, metod, tehnologij in orodij v industrijskem okolju. Na strokovnih srečanjih se ugotavlja dejansko stanje v industriji ter njene zahteve in potrebe, predstavlja uspešne aplikativne projekte raziskovalnih organizacij, inštitutov in univerz, izvedene v industrijskem okolju ter primere prenosa uporabnega znanja iz znanstvenoraziskovalnega okolja v industrijo.

Najpomembnejši strokovni dogodek slovenske orodjarske industrije – Dan orodjarstva 2021 – tudi v letošnji izvedbi ostaja zvest svoji edinstveni povezovalni vlogi. Rezervirajte si 13. december 2021 in se nam na Dnevu orodjarstva pridružite v Digitalnem središču Slovenije. V TECOS Razvojnem centru orodjarstva Slovenije želimo v sodelovanju s SRIP Tovarne prihodnosti (SRIP ToP) tudi letošnji strokovni dogodek oplemenititi s srečanji med podjetji in mrežniškimi aktivnostmi. Tudi letošnja izvedba za podjetja iz orodjarske, avtomobilske in proizvodne panoge prinaša več priložnosti za aktivno sodelovanje.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije je v sodelovanju z Mestno občine Celje uspel zagotoviti prostore za demonstracijski center Tovarn prihodnosti. Novi prostori sledijo strateškim načrtom TECOS-a in SRIP-a Tovarne prihodnosti (ToP), ki si v okviru nove strategije pametne specializacije prizadevamo za vzpostavitev več demonstracijskih centrov tovarn prihodnosti. Eden od demo centrov bi pod okriljem TECOS-a deloval tudi v Celju.

»Avtomatizacija, digitalizacija in hiter tehnološki razvoj so postali del našega vsakdana. Zdravstvena kriza je v ospredje postavila še potrebe po večjem prilagajanju razmeram in po pridobivanju vedno novih kompetenc. Vse to naj bi pripomoglo pri doseganju večje dodane vrednosti, ki je ključni cilj našega gospodarstva. V celjskem TECOS-u imajo več projektov, ki stremijo k temu cilju,« so uvodoma zapisali v tedniku Celjan.

Ogled proizvodnih kapacitet, laboratorija, predstavitev dejavnosti in nova hala za demonstracijsko tovarno prihodnosti so bili poleg vprašanja financiranja rdeča nit pogovorov ministrice za izobraževanje Simone Kustec in direktorja TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije dr. Aleša Hančiča.

»V (mednarodnem) poslovanju še nikoli niso bili tako pomembni odnosi med kupci in dobavitelji. Ne le, da so minili časi, ko so kupci poskušali iz dobaviteljev iztisniti vsak cent prihrankov, odnosi med njimi postajajo partnerski in kupci jih negujejo z vso skrbnostjo kot ključ do poslovnega uspeha. Še poseben status imajo tako imenovani razvojni dobavitelji,« je v uvodu novinarskega prispevka v časniku Delo zapisala Milka Bizovičar.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije in Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani sta 8. septembra, pripravila brezplačni spletni dogodek Od ideje do prototipa in redne proizvodnje.

ikona koledar

Četrtek, 23. 9. 2021

ikona ura

9. 30 - 16. 00

ikona zemljevid

Spletni dogodek

ikona predavatelj  
ikona rokprijav Prijave do 22. 9., do 12h
ikona pointer

Spletna prijava

 

  • Valorizacija  odpadne plastike in predelanega časopisnega papirja za nove izdelke v treh proizvodnih sektorjih: avtomobilska, embalažna in gradbena industrija

 

 

V okviru projekta LIFE CEPLAFIB smo uspeli razviti nov kompozitni material, imenovan CEPLAFIB, uporaben za proizvodnjo zaščitne embalaže, sestavnih delov v avtomobilski industriji in konstrukcijskih elementov gradbeništvu. Ta 100 % recikliran kompozit je izdelan iz vlaken časopisnega papirja in reciklirane odpadne plastike - polipropilena in polietilena visoke/nizke gostote. S projektom LIFE CEPLAFIB smo dokazali, da je nove materiale iz sekundarnih odpadnih surovin mogoče izdelati po konkurenčni ceni s primarnimi viri in da so kot taki primerni za predelavo z razširjenimi proizvodnimi tehnologijami, kot sta termoformiranje in brizganje.

Po več kot treh letih intenzivnih raziskav partnerji projekta s ponosom predstavljamo nove CEPLAFIB izdelke, ki so primerni za uporabo v industriji, hkrati pa omogočajo nove tržne priložnosti za lansiranje produktov iz visoko kakovostnih recikliranih materialov.

V projektu sodeluje šest partnerjev iz štirih držav članic EU (Slovenija, Finska, Poljska in Španija), ki se ukvarjajo z recikliranjem plastike in papirja, proizvodnjo, razvojem tehnologij in raziskovalno dejavnostjo. Program LIFE, iz katerega je financiran tudi projekt LIFE CEPLAFIB, je edini finančni instrument Evropske unije, namenjen izključno okolju. Podpira okoljske politike EU na področjih recikliranja in zmanjševanja količine odpadkov (zero waste) ter v svoje aktivnosti vključuje direktivo o odpadkih, direktivo o odlagališčih in direktivo o embalaži in odpadni embalaži. 

 

 

Udeležba na virtualnem dogodku je brezplačna, vendar je nanj potrebna prijava. Za prijavo na virtualni konferenčni dogodek je mogoča TUKAJ.                       

  

Program zaključne konference projekta

  9.30 - 9.45

Uradno odprtje dogodka in pozdravni nagovor 

dr. Aleš Hančič, direktor TECOS (Slovenija)

10.00 - 11.15

 

(15-minutne predstavitve)

PREDSTAVITEV PROJEKTA CEPLAFIB

Predstavitev projekta, dr. Vesna Žepič Bogataj – TECOS (Slovenija) 

Izbor, obdelava in recikliranje plastičnih odpadkov, Marko Omahen – OMAPLAST (Slovenija)

Valorizacija in predelava papirnih vlaken časopisnega papirja kot ojačevalnega polnila, Ari Henttonen – ECOPULP (Finska)

Proizvodnja recikliranih materialov, ojačanih s CEPLAFIB vlakni, dr. Carolina Peñalva – AITIIP (Španija) 

Razprava: vprašanja in odgovori 

11.15 - 11.30 Odmor za kavo

11.30 - 12.45

 

(15-minutne predstavitve)

UPORABA CEPLAFIB MATERIALOV V PRAKSI

Prikaz uporabe v embalažnem sektorju, Vesa-Matti Kontinen – ECOPULP (Finska)

Prikaz uporabe v avtomobilskem - karavaning sektorju, dr. Matjaž Čop – ADRIA Mobil (Slovenija)

Prikaz uporabe v gradbenem sektorju, dr. Justyna Tomaszewska – ITB (Poljska)

Okoljska sprejemljivost, replikativnost in prenosljivost projektnih rezultatov, dr. Vesna Žepič Bogataj – TECOS (Slovenija) 

Razprava: vprašanja in odgovori

12.45 - 14.00

Odmor za kosilo  

14.00 - 15.30

 

(15-minutne predstavitve)

PODPIRANJE KROŽNEGA GOSPODARSTVA Z INOVATIVNIMI OKOLJSKIMI PROJEKTI

Strateško partnerstvo za raziskave in razvoj - Mreže za prehod v krožno gospodarstvo,  Nina Meglič - SRIP – Circular economy Coordinator (Slovenija)

LIFE_PHIPP – Pilotna proizvodnja izolacije iz papirja in konoplje,  Zane Sērmaukša - SIA Balticfloc (Latvija)

LIFE ABSolutely Circular - Od plastike za enkratno uporabo do LEGO kock, Petra Inghelbrecht – INEOS Styrolution Europe Gmbh (Nemčija)

LIFEPLASMIX - Predelava plastičnih mešanic ter recikliranje PP in PS iz trdnih komunalnih odpadkov, Jaime Ezquerra – FCC MEDIO AMBIENTE S.A.U. (Španija)

LIFE BioTHOP - Vpeljava biorazgradljive vrvice in uporaba hmeljevine v novih industrijskih produktih, Lucija Luskar – IHPS (Slovenija) 

Razprava: vprašanja in odgovori

15.30 - 16.00

Zaključek konference z vodenim video ogledom ključnih dosežkov in mejnikov projekta CEPLAFIB

 

 

Udeležba na virtualnem dogodku je brezplačna, vendar je nanj potrebna prijava. Za prijavo na virtualni konferenčni dogodek je mogoča TUKAJ.  

 

Vljudno vabljeni!

Kontakti

Špela Bordon, prijave in komunikacija
e-naslov: spela.bordon@tecos.si
Tel.: +386 (0)3 490 09 20

 

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije vsako leto v okviru promocije zdravja na delovnem mestu organizira ekskurzijo, namenjeno gibanju in promociji zdravja na delovnem mestu. Sodelavci se vsako leto odpravimo drugam in ekskurziji dodamo še kakšno aktivnost ali miselno igro. Letos smo se po dolgem času, saj nam razmere prej niso dopuščale, končno odpravili iz Celja in jo švignili proti Gorenjski.

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil razpis P4D ReactEU, katerega namen je spodbuditi rast in razvoj s sofinanciranjem digitalizacije. Med upravičence, ki lahko pridobijo subvencijo v vrednosti od 30 do 100 tisoč evrov oz. do 60 % upravičenih stroškov, sodijo tudi orodjarska podjetja. SPS želi spodbuditi predvsem odpravljanje posledic pandemije COVID-19 na osnovi vlaganj v uporabo digitalnega poslovanja v svojih dobaviteljskih in/ali prodajnih verigah, dviga upravljavskih kapacitet, vpeljava digitalnih poslovnih modelov, izvedbe investicij za namene digitalne preobrazbe v proizvodnjo in poslovanje podprtih podjetij.

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos