LIFE projekt Citruspack – Odpadne surovine citrusov v biološko razgradljivi embalaži za prehrambno in kozmetično industrijo 02:08:2017

Partnerji projekta Citruspack razvijamo nove produkte iz odpadnih surovin citrusov za povečanje učinkovitosti in trajnostne naravnanosti vzdolž verig vrednosti kmetijskega in proizvodnega sektorja. Odpadne surovine pomarančnih, limoninih in klementininih lupin ter pulpa citrusov bodo osnova za pridobivanje netopnih antioksidantskih spojin, ki se jih bo tekom projekta uporabljalo v obliki dodatka k novo razvitim kozmetičnim produktom. Iz odpadnih virov citrusov bodo izdelana tudi naravna ojačitvena vlakna, uporabljena pri izdelavi biorazgradljive embalaže za prehrambno in kozmetično industrijo. 

 17-07-31 citruspack kom bajares 2 splet

Od stranskih proizvodov agrumov do steklenice

Projekt Citruspack, v katerem od 1. julija 2017 sodeluje tudi Razvojni center orodjarstva Slovenije (TECOS), je usmerjen k trajnostni rabi odpadnih surovin. Cilj projekta Citruspack je povečati izkoristek stranskih proizvodov agrumov pri predelavi pomarančnih, limoninih in klementininih sokov na vsaj 80 % izrabe odpadnih surovin.

»Z razvojem 100 % biorazgradljive embalaže v TECOS-u skozi LIFE projekt Citruspack uresničujemo svojo zavezo k industrijski vpeljavi sodobnih biomaterialov in razvoju zelenih tehnologij na področju orodjarstva. Verjamemo, da bomo s sodelovanjem pri projektu pomembno prispevali k trajnostni naravnanosti slovenskega gospodarstva in soustvarjali načela krožnega gospodarstva po nedavno sprejetih direktivah Evropske Unije«, je ob zagonu projekta povedala dr. Vesna Žepič Bogataj.

Tržno zanimiva in trajnostna rešitev

Gre za tržno zanimivo in trajnostno naravnano rešitev. »Biorazgradljive plastenke z visoko vsebnostjo odpadnih vlaken citrusov bomo proizvajali s postopkom ekstruzijskega pihanja, v okviru projekta jih želimo testirati in raziskati potencialne tržne možnosti. Želimo izvedeti, kako jih bodo sprejemali kupci in kakšna so njihova pričakovanja na področju zelenih alternativ embaliranja,« je dodala dr. Carolina Peñalva, koordinatorka projekta Citruspack. Kljub temu, da bo embalaža za sokove in kozmetične produkte izdelana iz ekoloških materialov, bodo plastenke in kozarčki za kreme ustrezali vsem tehničnim zahtevam prehrambne in kozmetične proizvodne linije.

17-07-31 citruspack kom bajares 3 splet

O projektu

Koordinator projekta je Tehnološki center Aitiip (Zaragoza, Španija), kot projektni partnerji pa smo vanj povezani še industrijski partnerji AMC Innova Juice And Drinks S.L. in EROSKI iz Španije, OWS iz Belgije, združenje plastične industrije Plastipolis iz Francije in razvojni center TECOS iz Slovenije.

citruspack logo

Projekt Citruspack je del programa LIFE za okolje in podnebne ukrepe, edinega finančnega instrumenta Evropske komisije, ki je v celoti namenjen okoljskim inovacijam. Z njim Evropska komisija v obdobju od 2004 do 2020 spodbuja trajnostni razvoj in doseganje ciljev iz strategije Evropa 2020 ter veljavnih okoljskih in podnebnih strategij. Program LIFE letos praznuje tudi svojo 25. obletnico obstoja. 

 

Za več informacij o poteku in rezultatih projekta Citruspack: Vesna.zepic.bogataj@tecos.si.

 

 

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos