Projekt BAQUA LIFE kaže prva izboljšanja mehanskih lastnosti bananinih vlaken 05:01:2018

Tretji delovni sestanek konzorcija projektnih partnerjev evropskega projekta BAQUA LIFE je bil namenjen pregledu trenutnega stanja projekta po posameznih aktivnostih, ki jih izvajajo projektni partnerji iz Španije, Slovenije in Švedske. Med 28. in 29. novembrom 2017 smo na sedežu španske Univerze v Las Palmasu (ULPGC) na Kanarskih otokih pod drobnogled vzeli tudi vse rezultate, seznanili smo se z novimi pravili za projektno poročanje ter si ogledali proizvodne prostore Univerze v Las Palmasu.

projekt baqua logoSlovenski partnerji projekta, podjetje AMBI-Metalpast in Razvojni center orodjarstva Slovenije TECOS, smo predstavili rezultate testiranj naravnih bananinih vlaken na HDPE matrici za izbrani tehnični izdelek. Rezultati kažejo, da smo v primerjavi z rezultati predhodnih testiranj znatno izboljšali mehanske lastnosti bananinih vlaken in zmanjšali skrček na izbranem tehničnem izdelku.

Srečanje je bilo namenjeno tudi pregledu finančnega stanja in uskladitvi nadaljnjih korakov projekta v prihajajočega pol leta (izvedba LCA analize, diseminacije projekta ipd.).

Srečanje partnerjev projekta BAQUA LIFE.

Ob zaključku smo si ogledali še prostore za gojenje rib, saj španski partnerji na Univerzi v Las Palmasu z uporabo odpadnih delov bananovcev razvijajo produkt za hranjenje rib. V akvarijih ribe hranijo z različnimi koncentracijami vlaken odpadnih delov bananovcev v točno določenih časovnih intervalih in spremljajo njihovo rast. Razviti želijo produkt, ki bo ribogojnicam omogočal optimalno rast rib v čim krajšem času. 

V okviru projekta BAQUA LIFE na univerzi v Las Palmasu razvijajo produkt za hranjenje rib.

Naslednji sestanek projektnega konzorcija bo maja potekal v Sloveniji. Za več informacij o projektu BAQUA LIFE je na voljo dr. Dragan Kusić na e-naslovu  dragan.kusic@tecos.si.

LIFE

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos