FabLab za interdisciplinarno sodelovanje in hitrejši razvoj 27:02:2018

Razvojni center orodjarstva Slovenije TECOS že dobro leto intenzivno krepi sodelovanja na področju prepoznavanja in uporabe tehnološko inovacijskega potenciala v orodjarski panogi. Del tega je tudi priključitev mreži FabLab, nacionalni referenčni mreži , ki je nastala v okviru evropskega projekta ERUDITE. Prepričani smo, da vključevanje v tovrstne pobude pozitivno vpliva na prilagajanje panoge novim tehnologijam in uvajanje pametne specializacije v slovensko orodjarstvo.

FabLab.si 1Nacionalna referenčna mreža FabLab je nastala na pobudo Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Njena koordinatorica dr. Emilija Stojmenova Duh je o razvoju mreže za časopis Dnevnik povedala: »Želimo spodbuditi še večje število inovacij in tako prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva. Tako že ustvarjamo mrežo ustvarjalnih laboratorijev, ki delujejo v okviru različnih oblik podjetniškega podpornega okolja. V naslednjem koraku bomo popisali tudi tehnološko opremo, ki je premalo v uporabi tako v podjetjih, laboratorijih, izobraževalnih ustanovah, ter seveda znanje in kompetence.«

Z opremo, znanjem in kompetencami, ki jih imamo v TECOS-u, želimo pospešiti proces pametne specializacije v orodjarski panogi ter se povezati z deležniki v okolju za krepitev sinergij na področjih izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem, zagonskim in drugim podjetjem. Nacionalna referenčna mreža FabLab bo tehnološka platforma za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbuda za krožno gospodarstvo in podjetništvo, kar močno sovpada z dejavnostjo in poslanstvom TECOS-a.

FabLab.si 2Globalna mreža FabLab je odprta in ustvarjalna skupnost ustvarjalcev, inženirjev, raziskovalcev, znanstvenikov, umetnikov, učiteljev, študentov in strokovnjakov vseh starosti, ki sodeluje, inovira in ustvarja v več kot 1000 FabLabih v 78 državah. Gre za preizkušeno učinkovit način razvoja lokalne industrije, spodbujanje podjetništva in pridobivanje praktičnih učnih izkušenj. FabLabi prispevajo tudi k izobraževanju kadrov, ki lahko sledijo novostim ter sooblikujejo nove razvojne in poslovne priložnosti doma in po svetu.

Več o mreži FabLab, katere del je tudi TECOS, lahko preberete TUKAJ.

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos