3D-tiskalnik povezuje znanost in gospodarstvo 04:10:2018

Nov laboratorij za 3D-tiskanje kovin je najnovejša pridobitev ljubljanske Fakultete za strojništvo. O pomembnosti pridobitve priča oprema, med katero je tudi približno pol milijona evrov vredni 3D-tiskalnik kovin, namenjen tiskanju tehnološko zahtevnih prototipov ali delov orodij iz različnih kovinskih materialov, iz nerjavečega in orodnega jekla, aluminija in nikljeve zlitine. Zaradi izjemne pomembnosti 3D-tiskalnika za razvoj slovenskega orodjarstva, se je investiciji pridružil tudi Razvojni center orodjarstva Slovenije (TECOS).

3d laboratorij 8TECOS se je pri opremljanju tako pomembnega laboratorija pridružil pobudi slovenskih podjetij, povezanih v strateški razvojno-inovacijsko partnerstvo slovenskega avtomobilskega grozda SRIP ACS+, kot so družba Sieva, Cimos, Hidria, Mahle Letrika in Kolektor, Univerza v Ljubljani pa je na strojni fakulteti laboratoriju zagotovila prostore.

Odprtje laboratorija za 3D-tisk kovin izhaja predvsem iz potreb slovenske avtomobilske industrije, a je njegov namen in pomen mnogo širši; ne le za TECOS in orodjarsko panogo, ampak tudi za proces izobraževanja in odzivanje na kadrovske potrebe uspešnih slovenskih podjetij. Študentje strojništva bodo namreč v laboratoriju  spoznavali delo in izzive industrije v  praksi in ne le na modelih, prav tako pa bo laboratorij močno olajšal raziskovalno delo.

Laboratorij je pomemben s še enega vidika, saj v slovenski prostor vnaša inovativen poslovni model povezovanja slovenske znanosti in gospodarstva. Investicija je povezovanje strojne fakultete in razvojnih ustanov nadgradila z aktivnim vključevanjem podjetij, ki v modelu ne nastopajo le kot uporabniki storitev ampak tudi investitorji. Kot upravičenec v okviru strateško razvojnega inovacijskega partnerstva Tovarne prihodnosti (SRIP TOP), nudimo članom dostop do laboratorija in vanj vključene opreme. Za več informacij in dostop se obrnite na info@tecos.si.

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos