Kozmetična embalaža na osnovi PLA in citrus vlaken na voljo v različnih barvnih odtenkih 06:03:2019

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije z razvojem 100-odstotne biorazgradljive embalaže v okviru mednarodnega projekta LIFE Citruspack tlakuje pot vpeljavi sodobnih biopolimernih materialov in sekundarnih agro-proizvodov za sektor kozmetične in prehrambne embalaže. .

19-03-06 tecos citruspack 1V lanskem letu smo v sklopu projekta izvedli mehansko, toplotno, reološko in morfološko karakterizacijo novonastalega kompozita. Z natančnim popisom smo pridobili materialne podatke, ki so služili kot osnova za numerične simulacije brizganja. Skozi postopek načrtovanja eksperimentov, ki je temeljil na Taguchi statistični metodi za izboljšanje kakovosti obravnavanega materiala, smo pridobili informacije o vplivnih procesnih parametrih za predelavo kompozita. Ustrezen popis materialnih lastnosti smo potrdili s ponovitvijo preizkusov na eksperimentalni ravni, ki so pokazali dobro ujemanje s simulacijsko analizo. 

S poglobljenim znanjem o biorazgradljivem materialu na osnovi polimlečne kisline (PLA) in citrus polnil, ki nastajajo pri predelavi pomarančnih sokov, smo v TECOS-u uspešno nabrizgali prve demonstracijske vzorce, namenjene embaliranju različnih kozmetičnih proizvodov, npr. krem in piling losjonov. V prihodnjih mesecih bomo preliminarnim vzorcem embalaže dodali še prototipne vzorce z modificiranimi materialnimi formulacijami, ki bodo med drugim vsebovali večji utežni delež citrus polnil in dodatke za navzemanje vonja, ki nastane pri povišani temperaturni predelavi termoplasta. Temu bo sledil tudi razvoj materialnih formulacij z različnimi barvnimi biopigmenti, s katerimi bo mogoče produkte izdelati v različnih barvnih niansah brez vpliva na njihovo lastnost biorazgradljivosti. 

19-03-06 tecos citruspack 2Projekt LIFE Citruspack uvaja koncept krožnega gospodarstva v industrijsko okolje s ponovno uporabo odpadnih surovin, ki nastanejo pri predelavi agrumov. Mednarodno obarvan konzorcij združuje znanja raziskovalnih institucij in izkušnje industrijskih podjetij, s katerimi skupaj snujemo smernice za optimalno izrabo ostankov citrusov skozi celoten krogotok. 

19-03-06 tecos citruspack 3 19-03-06 tecos citruspack 4

 

19-03-06 tecos citruspack logo

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos