Z zaključkom projekta MARTINA predstavljamo čez 120 tehnoloških inovacij. 11:06:2019

Z zaključno konferenco projekta MARTINA smo v TECOS Razvojnem centru orodjarstva Slovenije skupaj s partnerji projekta zaključili triletno obdobje razvoja, ki je prineslo več kot 120 inovacij na področju aplikativnih materialov. Projekt MARTINA ali daljše Materiali in tehnologije za nove aplikacije je slovenski model poslovno-tehnološkega sodelovanja, pomemben predvsem zaradi najsodobnejšega inoviranja v svetu ter izjemno uspešnega sodelovanja med gospodarstvom in ustanovami znanja.

MARTINA SLIKE 2Predstavitev rezultatov projekta v novomeškem podjetju TPV je izpostavila še 86 procesnih rešitev, osem novih izdelkov, za skoraj tri milijone evrov novih naložb, za nekaj več kot 3,6 milijona evrov naložb v raziskave in razvoj, 46 novih mentorjev ter 106 znanstvenih objav.

TECOS je v okviru programa MARTINA sodeloval predvsem pri razvoju novih multikomponentnih materialov, ki svojo uporabno vrednost iščejo na področju avtomobilske, široko potrošniške, embalažne in celo medicinske industrije. Sodelovali smo tudi pri razvoju novih prototipnih orodnih jekel za brizganje polimernih materialov in optimiziranju tehnologije 3D-tiska kovin za izdelavo prototipnega orodja s konformnim hlajenjem za dosego optimalnih lastnosti končnih brizganih izdelkov.

Projekt v skupni vrednosti 9,63 milijona evrov je nastal na pobudo strateškega sveta za metalurgijo je potekal v okviru strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP MatPRO »Materiali kot končni produkti«. Povezal je 16 partnerjev; vodil ga je Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, v projektu pa smo sodelovali tudi Kolektor, Impol, Sij Metal Ravne, Talum, Štore Steel, TPV, Zlatarna Celje, Razvojni center Jesenice, TECOS, Vesolje-Si, Kemijski inštitut, ljubljanska naravoslovnotehniška fakulteta, ljubljanska in mariborska fakulteta za strojništvo ter Zavod za gradbeništvo Slovenije.

Nekaj foto utrinkov z zaključnega dogodka je na ogled v galeriji spodaj.

Logotip MARTINALogo EKP sklad za regionalni razvoj SLOmizs logo transparent  

 

 

 

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos