TECOS na srečanju Vanguard iniciative o novih tehnikah spajanja hibridnih materialov 20:06:2019

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije v zadnjih dveh letih aktivno sodeluje v Vanguard iniciativi, eni največjih regionalnih iniciativ, ki združuje 35 evropskih regij. V Bologni (Italija) smo bili na projektni razpravi pobude s projektom Nove tehnike za spajanje kovinsko-plastičnih konstrukcij.

Vanguard iniciativaV predstavitvi projekta je direktor TECOS-a dr. Aleš Hančič predstavil rezultate projekta MAteRiali in TehnologIje za Nove Aplikacije (MARTINA) na primeru hibridnega nosilca. Izziv projekta je bil zmanjšati težo nosilca ESP sistema za podjetje TPV s hibridnimi tehnologijami. Pri tem smo povezali obsežno inženirsko znanje, ki ga v TECOS-u vključujemo inženirske storitve, predvsem v procesu razvoja izdelkov in orodij.

Tehnologija neposrednega adhezivnega spajanja je trenutno v intenzivnem razvoju in se osredotoča na odpravljanje nekaterih glavnih omejitev predhodnih tehnologij PMH. Pri tehnologiji neposredno vezanih PMH elementov se povezava med kovinskimi in termoplastičnimi podkomponentami doseže z neposrednim zabrizgavanjem termoplastičnih prečno rebrastih struktur v kovinske profile, brez oblikovnih spojev, preoblikovanih robov ali uporabe lepil.

Želena stopnja adhezivnega spoja med obema materialoma je dosežena preko mehanskih, fizikalnih in kemičnih pojavov in procesov:

  • Aplikacija hrapave površine na kovinskih elementih in zabrizgavanje s termoplastičnimi matricami. Za uspešno povezovanje polimerov in kovin je predlagano pred-segrevanje kovinske komponente z integracijo indukcijskega grelnika v orodju.
  • Uporaba kemičnih pospeševalcev, t.i. silanov, ki zaradi amino in vinilnih funkcionalnih skupin delujejo kot vezivno sredstvo, ki omogoča trden adhezivni spoj med anorganskimi (kovine) in organskimi (polimeri) materiali.
  • Kemijska modifikacija za izboljšanje adhezije s kovinami, ki vključujejo preoblikovanje kemijske sestave polimeriziranega termoplastičnega materiala bodisi s združevanjem različnih polimernih mešanic bodisi na monomerni ravni s pomočjo neposrednih sprememb v kemiji monomera.
  • Specialno oblikovan mehanski spoj med polimernim delom in kovino.

TECOS je na dogodku sodeloval kot predstavnik Slovenije med partnerji, ki v svojih strategijah pametne specializacije izpostavljajo napredne industrije, modernizacijo in tehnološke inovacije. Slovenija je k Vanguard iniciativi pristopila novembra 2017. Celoten nabor predstavljenih projektov si lahko ogledate na spodnji fotografiji.

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos