Trajnostna naravnanost slovenskega orodjarstva veča njegovo odpornost na recesije 04:07:2019

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije poleg inženirskih storitev slovenskim orodjarjem nudi tudi podporo pri iskanju novih poslov, partnerjev in izzivov na tujih trgih. Med njimi je tudi nemški trg, ki za slovensko orodjarsko panogo ni le največji, ampak poleg poslovnih ponuja številne razvojne priložnosti.

 

trendi v orodjarstvuRezultat tega sta tudi povezovanje in sodelovanje z nemškimi orodjarskimi organizacijami. Ena takšnih je Nemški orodjarski inštitut (WBA Werkzeugbau Akademie) v Aachnu, ki prepoznava in raziskuje potencial slovenskega orodjarstva ter spodbuja nemško-slovensko sodelovanje. V intervjuju za jesensko izdajo njihovega zbornika je direktor TECOS-a dr. Aleš Hančič govoril tudi o potencialih in trendih v razvoju slovenskega orodjarstva. Nekaj odgovorov na vprašanja lahko preberete v nadaljevanju.

Katere so največje prednosti in potenciali za predelovalno industrijo v Sloveniji?

Izvozno usmerjen proizvodni del gospodarstva ohranja svojo vitalnost in se še naprej širi. Predstavlja dodano vrednost več kot 6 milijard evrov na leto, 30 odstotkov celotne prodaje na nacionalni ravni, več kot 57 odstotkov celotnega izvoza in neposredno zaposluje več kot 190 000 zaposlenih.

Največje prednosti predelovalne industrije v Sloveniji so v njeni lastni sposobnosti prilagajanja spremembam in novim tržnim razmeram, vključno z učinkovitim uvajanjem novih tehnologij. Slovenski proizvodni sektor je gradil svojo moč na način, da je bil visoko specializiran, kompakten in zato fleksibilen – temu bi s sodobnim besednjakom lahko rekli nišno usmerjena industrija. Danes je predelovalna industrija v glavnem vezana na trg EU in zato se Slovenija kot majhno odprto tržno gospodarstvo spopada z izzivom, kako še bolj diverzificirati svoj izvoz.

Tehnološko gledano Slovenija uspešno vlaga v inovacije - njihova učinkovita implementacija in učinki na gospodarstvo pa ostajajo zmerni. Medtem ko regionalne politike EU predstavljajo obsežno tekoče spodbujanje inovacij, grozdi predstavljajo odlično priložnost za industrijo, da okrepi rast s pomočjo inovacij ter raziskovalnih in razvojnih dejavnosti. Jasno prepoznane prednosti grozdenja so v višji produktivnosti in hitrejšem prenosu inovacij v proizvodnjo, kar zagotavlja močno razvojno priložnost za predelovalno industrijo. To je tudi sestavni del poslanstva TECOS-a; tesno sodelujemo z vlado in vsemi zainteresiranimi stranmi ter skupaj oblikujemo partnerstvo, ki bo omogočilo hitro in učinkovito uvajanje inovacij v industrijo.

ales hancic tecosKako ocenjujete zmogljivosti slovenskega orodjarskega sektorja?

Slovenski orodjarji so še vedno osredotočeni predvsem na razvoj in proizvodnjo orodij za brizganje in orodij za oblikovanje in obdelavo pločevine. Seveda ima sam sektor odlične obete za prihodnost, saj orodjarji vedno bolj aktivno vpeljujejo trajnostno naravnane tehnološke prakse in zeleno inženirstvo, zaradi česar je sektor vedno bolj odporen na recesije in podobna tržna nihanja. Slovenski orodjarji danes oskrbujejo kupce z vsega sveta, a glavni izvozni trg za mnoge še vedno ostaja EU. Nekateri so uspešno segli tudi čez lužo in verjamem, da jim bo to uspevalo tudi v prihodnje.

Kakšni so po vašem mnenju najvidnejši trendi v slovenskem orodjarstvu?

Najočitnejši tehnološki trend v orodjarski industriji v Sloveniji je visoko specializirano področje pametnih mehatronskih orodij z vsemi spremljajočimi tehnološkimi področji (senzorika, aktuatorska tehnologija, načela IoT, umetna inteligenca itd.) , ki podpira razvoj in proizvodnjo takih orodij.

Orodjarska podjetja se zelo dobro zavedajo, da pametnejša in natančnejša orodja omogočajo cenovno dostopnejšo proizvodnjo in hkrati premikajo meje proizvodnje v smeri preseganja omejitev že znanih procesov oblikovanja in obdelave. To je ključna konkurenčna prednosti slovenskih orodjarskih podjetij, hkrati pa jih v njihovih prizadevanjih za umeščanje pametnih mehatronskih orodij kot skupnega proizvodnega standarda prihodnosti podpira tudi TECOS.

V TECOS-u sicer prepoznavamo tudi naslednje trende:

  • avtomatizacija (na splošno) nenehno postaja vodilni trend pri razvoju orodij in orodij

Avtomatizacija je imela velik vpliv na proizvodnjo, tako na splošno, kot tudi v orodjarstvu. Avtomatizacija omogoča proizvodnjo detajlnih in tehnično bolj zahtevnih izdelkov, a je to treba upoštevati že v fazah načrtovanja in razvoja orodij. Poleg tega je izdelava zapletenih orodij in kalupov s pomočjo 3D-modelov velik izziv tudi zaposlene, zato avtomatizacija čim večjega števila procesov na eni strani zagotavlja preudarnost pri vključevanju kadrov, ki jih v orodjarstvu primanjkuje, na drugi pa prispeva h končni kakovosti izdelkov.

  •  stroški za razvoj orodij se nižajo zaradi 3D-tiskanja

V Sloveniji 3D-tiskanje počasi, a zanesljivo prodira tudi na področje razvoja orodij in strojev. Sintranje kovin in polimerni tiskalniki visoke gostote omogočajo razvoj in izdelavo komponent orodij z zelo natančnimi specifikacijami in z minimalnimi dodatnimi popravki. 3D-tiskane dele orodja je mogoče brez težav replicirati in jih zgolj malenkostno spremeniti. Dostopnost in hitro uvajanje takšnih sprememb s pomočjo 3D-tiskanja močno olajša delo in pospeši razvojni proces.

  •  večosna obdelava za hitrejšo izdelavo orodij je v Sloveniji v porastu

Bistveno večja razpoložljivost večosnih obdelovalnih storitev je postala pomemben trend preteklih let. Pred tem so bila orodja večinoma proizvedena z obdelavo le po eni ali dveh oseh. Sekundarna obdelava je bila potrebna za ustvarjanje natančnih toleranc in podrobnosti vzdolž osi, ki niso bile neposredno obdelane. Z možnostmi za delo po celo devetih oseh naenkrat je strojna obdelava orodij naredila velik korak naprej. Tako imenovana multiaxis obdelava zmanjšuje količino zaključnih oziroma dodatnih del na orodjih, matricah in kalupih, tako da lahko stranke od faze načrtovanja do proizvodnje svojih izdelkov preidejo bistveno hitreje kot prej.

  • razvoj orodjarskega sektorja ovira pomanjkanje izkušenega kadra

Čeprav je za orodjarsko panogo še vedno pomembna in potrebna kvalificirana delovna sila, proizvajalci orodij in kalupov iščejo predvsem izkušene in dobro usposobljene inženirje in razvojnike. Mnogi študenti tehničnih strok v Sloveniji pogosto izbirajo druga strokovna področja in jih zato v orodjarski sektor vstopi zelo malo. Orodjarji, ki želijo še naprej rasti, morajo zato sami poiskati ter vlagati v usposabljanje in izobraževanje svojega kadra. Pri tem jim s podporo na področju usposabljanj in prenosa znanja v industrijo ob strani stojimo tudi v TECOS-u.

Celoten intervju z direktorjem TECOS-a dr. Alešem Hančičem bo objavljen v zborniku Nemškega orodjarskega inštituta (WBA) in vam ga v branje zagotovo ponudimo tudi na naši spletni strani.

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos