GOSTOP: Gradniki, orodja in sistemi za tovarne prihodnosti

projekti logo mizsRS-MGRT 2017EU nalozba-prihodnost 2017

Opis projekta:

Cilj projekta GOSTOP je pospešiti razvoj in izgradnjo koncepta pametnih tovarn v Sloveniji in odgovoriti na aktualne potrebe slovenskega gospodarstva, kjer nekatera industrijska podjetja že skušajo uvajati koncept pametnih tovarn v svojo proizvodnjo. V projektu so združene raziskovalne kompetence trinajstih podjetij in šestih raziskovalnih organizacij, ki imajo kompatibilne raziskovalno-razvojne programe in že izvajajo raziskave na področju pametnih tovarn. V okviru projekta GOSTOP so identificirana štiri področja, na katerih lahko Slovenija doseže pomembne preboje v bližnji prihodnosti: tehnologije vodenja, orodjarstvo, robotika in fotonika. V projekt je vključenih več vertikalnih verig vrednosti, ki bodo v bližnji prihodnosti vodile do novih produktov, s katerimi bo slovenska industrija izboljšala svojo konkurenčnost. GOSTOP vključuje razvoj novih izdelkov in tehnologij, ki jih razvijajo agilna manjša in srednja podjetja, kot tudi razvoj celotnega koncepta pametne tovarne, ki bo pripeljal do celovitih in integriranih sistemov, s katerimi bodo lahko večja slovenska podjetja optimizirala lastne proizvodne procese in razvila nove produkte z veliko dodano vrednostjo. Primer takšnega produkta je vizija tovarne na ključ za globalni trg, ki jo vključuje naš program. Uspešna izvedba projekta GOSTOP bo prispevala k bistvenemu dvigu dodane vrednosti in k povečanju izvoza v sodelujočih podjetjih.

Tecos vloga:

TECOS v programu vodi dva razvojno raziskovalna projekta: RRP3 – Pametna mehatronska orodja in visokoproizvodne linije s pametno platformo in RRP4 - Razvoj demonstracijskega pametnega mehatronskega orodja in prototipa proizvodne linije s pametno platformo. V okviru omenjenih projektnih sklopov bodo razviti koncepti nove generacije mehatronskih orodij, ki bodo integrirani v sistem IIoT (Industrial Internet of Things), z vključitvijo novih materialov in površinskih obdelav, ter zanje razvili osnovne gradnike za vgradnjo, samo-nadzor in kalibracijo. Mehatronska orodja oblikujejo presečna polja z aktivnostmi tehnologij vodenja predvsem v smeri procesiranja podatkov in IoT, robotike kot potencialne končni uporabnih teh orodij in fotonike (novi materiali in površinske obdelave). • Status projekta: V teku
 • Trajanje: 42 mesecev
 • Program: RRI v verigah in mrežah vrednosti: »Spodbujanje izvajanja raziskovalno – razvojnih programov (TRL 3-6)«
 • Koordinator: IJS
 • Ostali partnerji: FE, FS, FRI, FERI, KOLEKTOR, INEA, METRONIK, HIDRIA, YASKAWA, PODKRIZNIK, NELA, COSYLAB, L-TEK, SPICA, OPTOTEK, LPKF, FOTONA


 • Status projekta
  V teku
 • Trajanje
  42 mesecev
 • Program
  RRI v verigah in mrežah vrednosti: »Spodbujanje izvajanja raziskovalno – razvojnih programov (TRL 3-6)«
 • Koordinator
  IJS
 • Ostali partnerji
  FE, FS, FRI, FERI, KOLEKTOR, INEA, METRONIK, HIDRIA, YASKAWA, PODKRIZNIK, NELA, COSYLAB, L-TEK, SPICA, OPTOTEK, LPKF, FOTONA


ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Študija primera

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Stranka je morala obnoviti preveč obrabljen rotor z noži, za katerega niso imeli delavniške dokumentacije in 3D-modela. S preciznim 3D-skeniranjem originala in izdelavo funkcionalnega CAD-modela so dobili točne podatke za izdelavo nadomestnega rotorja in nožev.

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Stranka je pri razvoju orodja predvidela morebitno prekomerno zvijanje brizganega izdelka ob ohlajanju (material PA66 s 30% steklenih vlaken). S pomočjo poglobljene simulacije brizganja smo vnaprej predvideli deformacije in problem uspešno razrešili.

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Za dani primer (slika na desni strani) je naročnik predvideval samo eno fazo, vendar so se porajali dvomi pojava napak pri globokem vleku. Z analizo smo dvome ovrgli.

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Izvedli smo primerjalno študijo med eksperimentalno izmerjeno nosilnostjo obravnavanega izdelka in napovedjo MKE-preračuna z upoštevanjem dejanske orientacije ojačitvenih vlaken, ki je pokazala izjemno majhno odstopanje obeh metod.

Prijava eseznam Tecos