LIFE BioTHOP – Preoblikovanje odpadne hmeljevine v nove biorazgradljive izdelke za proizvodni sektor embalaže in vrtnarstva

Osrednji cilj projekta LIFE BioTHOP je uvedba nove bioplastične vrvice v slovenska hmeljišča. 

BioTHOP LOGO

Opis projekta:

Osrednji cilj projekta LIFE BioTHOP je uvedba nove bioplastične vrvice v slovenska hmeljišča, ki bo 100 % biorazgradljiva, reciklabilna in kompostabilna ter bo predstavljala okolju prijaznejšo alternativo trenutno množično uporabljeni polipropilenski vrvici, ki se v okolju razkraja lahko tudi do 450 let. Da bo zgodba zaokrožena, partnerji projekta stremijo k celovitem izkoristku odpadne hmeljevine za nove bioplastične proizvode v hortikulturnem, kmetijskem in plastično embalažnem sektorju. LIFE BioTHOP sestavlja konzorcij sedmih projektnih partnerjev, ki prihajajo iz petih različnih članic EU in sicer Slovenije, Portugalske, Nemčije, Češke in Španije. Vodilni partner projekta je Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) in bo tekom projekta BioTHOP ponudil sonaravno in trajnostno preobrazbo hmeljarske panoge iz linearnega modela upravljanja v sodobno krožno gospodarsko panogo. Projekt bo trajal do junija 2022, vrednostno pa je ocenjen na 1,9 milijona evrov.

 

TECOS vloga:

TECOS v projektu LIFE BioTHOP nastopa kot projektni partner, odgovoren za načrtovanje in izdelavo demonstrativnih brizganih sadilnih ločkov za hitrorastoče poljedelske kulture, ki bodo izdelani iz novo razvitega biokompozitnega materiala na osnovi odpadnih vlaken hmelja in polimlečne kisline (PLA).

Kontakt: dr. Vesna Žepič Bogataj • Status projekta: V teku
 • Trajanje: 1.7.2019 – 30.06.2022
 • Program: LIFE - Okolje in učinkovita raba virov
 • Koordinator: IHPS (SI)
 • Ostali partnerji: TECOS (SI), RAS (SI), TECNOPACKAGING (ES), TRIDAS (CZ), ZELFO TECHNOLOGY (DE), LANKHORST EURONETE GROUP (PT)


 • Status projekta
  V teku
 • Trajanje
  1.7.2019 – 30.06.2022
 • Program
  LIFE - Okolje in učinkovita raba virov
 • Koordinator
  IHPS (SI)
 • Ostali partnerji
  TECOS (SI), RAS (SI), TECNOPACKAGING (ES), TRIDAS (CZ), ZELFO TECHNOLOGY (DE), LANKHORST EURONETE GROUP (PT)


ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Študija primera

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Stranka je morala obnoviti preveč obrabljen rotor z noži, za katerega niso imeli delavniške dokumentacije in 3D-modela. S preciznim 3D-skeniranjem originala in izdelavo funkcionalnega CAD-modela so dobili točne podatke za izdelavo nadomestnega rotorja in nožev.

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Stranka je pri razvoju orodja predvidela morebitno prekomerno zvijanje brizganega izdelka ob ohlajanju (material PA66 s 30% steklenih vlaken). S pomočjo poglobljene simulacije brizganja smo vnaprej predvideli deformacije in problem uspešno razrešili.

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Za dani primer (slika na desni strani) je naročnik predvideval samo eno fazo, vendar so se porajali dvomi pojava napak pri globokem vleku. Z analizo smo dvome ovrgli.

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Izvedli smo primerjalno študijo med eksperimentalno izmerjeno nosilnostjo obravnavanega izdelka in napovedjo MKE-preračuna z upoštevanjem dejanske orientacije ojačitvenih vlaken, ki je pokazala izjemno majhno odstopanje obeh metod.

Prijava eseznam Tecos