SAMANTHA - Strateška partnerstva za poklicno izobraževanje in usposabljanje

Projekt SAMANTHA - Strateška partnerstva za poklicno izobraževanje in usposabljanje je namenjen nadgrajevaju znanja in veščin na področju aditivnih tehnologij v orodjarskem in bivalnem sektorju.

SAMANTHA-LOGO-center-full-color-positive-1600px

Opis projekta:

Projekt SAMANTHA želi oblikovati strategijo za izboljšanje (nadaljnjih) usposabljanj, zlasti na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja, ker se mora trenutna evropska ponudba poklicnega izobraževanja in usposabljanja odzvati trenutne razmere in izzive ter izkoristiti priložnosti in zapolniti vrzeli v na področju orodjarstva in bivalnega sektorja. Cilj projekta SAMANTHA je razviti nov program usposabljanj, ki bo odziv na neusklajenst potreb po visokotehnoloških veščinah v obliki črke T za kakovostno implementacijo aditivnih tehnologij v verige vrednosti obeh sektorjev prek visokotehnološko usposobljenih zaposlenih.

Projektni partnerji bodo v obdobju projekta razvili in preizkusili 5 intelektualnih rezultatov:

· IO1 - Oblikovanje prilagodljivih učnih poti in didaktičnih orodjij na podlagi pristopa k učnim rezultatom, ki bodo omogočili zagotovitev, ocennjevanje in prepoznavanje ključnih kompetenc, opredeljenih v ciljnih skupinah.

· IO2 - Zagotavljanje dobro usklajenih programov PIU z zahtevami orodjarskega in bivanjskega sektorja na področju aditivnih tehnologij.

· IO3 - Povečanje digitalne preobrazbe in pametne industrijske specializacije obeh proizvodnih sektorjev z implementacijo aditivnih tehnologij verige vrednosti.

· IO4 - Povečanje konkurenčnosti in produktivnosti orodjarskega in bivanjskega sektorja z nenehnim dodatnim usposabljanjem / prekvalifikacijo zaposlenih v skladu z visokotehnološkimi znanji v obliki črke T, potrebnimi za uspešno implementacijo Industrije 4.0.

· IO5 - Ozaveščati in izboljšati podobo diplomantov ključnih omogočitvenih tehnologij (KET) in tehniških znanosti (STEM) v družbi in na področjih, na katerih delujejo.

TECOS vloga:

Vloga TECOS-a v projektu SAMANTHA je primarno pokrivati ​​sektor orodjarstva med razvojem intelektualnih rezultatov in zagotoviti ustrezno razširjanje novih usposabljanj med člani orodjarskega združenja. TECOS bo tako krepil potrebne spretnosti in kompetence z izboljšanjem / prekvalifikacijo sedanjih delavcev v orodjarski panogi in bivalnem sektorju ter študentov, ki so se pripravljeni osredotočiti na svojo poklicno pot v omenjenih sektorjih.

Kontakt: dr. Dragan Kusić

logoep

  • Status projekta: V teku
 • Trajanje: 1.9.2019 – 31.8.2022
 • Program: Erasmus+ programme, Key Action 2 (Strategic Partnership for Innovation and Exchange of good practices).
 • Koordinator: KIT- Karlsruhe Institute of Technology (GERMANY)
 • Ostali partnerji: ILI -FRIEDRICH-ALEXANDER-UNIVERSITAET ERLANGEN NÜRNBERG (Germany), AMUEBLA- AGRUPACION EMPRESARIAL INNOVADORA DE FABRICANTES DE MUEBLES Y AFINES DE LA REGION DE MURCIA (Spain), CENFIM – CENTRE DE DIFUSIO TECNOLOGICA DE LA FUSTA I DEL MOBLE DE CATALUNYA (Spain), CEIPES (Italy), Centrocot – CENTRO TESSILE COTONIERO E ABBIGLIAMENTO SPA (Italy) and TECOS SLOVENIAN TOOL AND DIE DEVELOPMENT CENTRE (Slovenia).


 • Status projekta
  V teku
 • Trajanje
  1.9.2019 – 31.8.2022
 • Program
  Erasmus+ programme, Key Action 2 (Strategic Partnership for Innovation and Exchange of good practices).
 • Koordinator
  KIT- Karlsruhe Institute of Technology (GERMANY)
 • Ostali partnerji
  ILI -FRIEDRICH-ALEXANDER-UNIVERSITAET ERLANGEN NÜRNBERG (Germany), AMUEBLA- AGRUPACION EMPRESARIAL INNOVADORA DE FABRICANTES DE MUEBLES Y AFINES DE LA REGION DE MURCIA (Spain), CENFIM – CENTRE DE DIFUSIO TECNOLOGICA DE LA FUSTA I DEL MOBLE DE CATALUNYA (Spain), CEIPES (Italy), Centrocot – CENTRO TESSILE COTONIERO E ABBIGLIAMENTO SPA (Italy) and TECOS SLOVENIAN TOOL AND DIE DEVELOPMENT CENTRE (Slovenia).


ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Študija primera

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Stranka je morala obnoviti preveč obrabljen rotor z noži, za katerega niso imeli delavniške dokumentacije in 3D-modela. S preciznim 3D-skeniranjem originala in izdelavo funkcionalnega CAD-modela so dobili točne podatke za izdelavo nadomestnega rotorja in nožev.

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Stranka je pri razvoju orodja predvidela morebitno prekomerno zvijanje brizganega izdelka ob ohlajanju (material PA66 s 30% steklenih vlaken). S pomočjo poglobljene simulacije brizganja smo vnaprej predvideli deformacije in problem uspešno razrešili.

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Za dani primer (slika na desni strani) je naročnik predvideval samo eno fazo, vendar so se porajali dvomi pojava napak pri globokem vleku. Z analizo smo dvome ovrgli.

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Izvedli smo primerjalno študijo med eksperimentalno izmerjeno nosilnostjo obravnavanega izdelka in napovedjo MKE-preračuna z upoštevanjem dejanske orientacije ojačitvenih vlaken, ki je pokazala izjemno majhno odstopanje obeh metod.

Prijava eseznam Tecos