Dvig energetske učinkovitosti procesa brizganja polimernih izdelkov (Inovacijski vavčer v okviru projekta OISAIR)

Projekt OISAIR si prizadeva za vzpostavitev in razvoj odprtega inovacijskega sistema jadransko-jonske regije, ki je konkurenčen in atraktiven tako na regionalni in meddržavni ravni. Projekt želi okrepiti in izboljšati razvoj industrijskih in podjetniških dejavnosti preko sodelovanja vseh akterjev na področju, od raziskovalne sfere do vladne politike. Sodelovanje pri projektu OISAIR omogoča razvoj pristopa odprtih in povezovalnih inovacij na območju regije jadransko-jonskega območja.

Projekt OISAIR koordinira Area Science Park (Italija), v sodelovanju še s 6 partnerji: University of Basilicata; HR – National Chamber of Economy; RS – Belgrade Technology Park; SI – Ljubljana Technology Park; AL – Ministry of Finance and Economy; GR – Centre for Research & Technology Hellas. Z inovacijskimi vavčerji (eksperimenti) v okviru projekta OISAIR želimo tehnologije in patente z univerz in raziskovalnih inštitutov, ki so še v zgodnji fazi razvoja (med TRL
3 in 6), z vključitvijo MSP testirati in integrirati v komercialne aplikacije in izdelke.

OIS-AIR projectOpis eksperimenta:

Glavni cilj eksperimenta je razviti inovativno rešitev za optimizacijo porabe energije in materiala znotraj proizvodnega cikla brizganja pri proizvodnji kompleksnih kovinsko-plastičnih delov v skladu s smernicami Industrije 4.0. Po pregledu obstoječih rešitev na področju brizganja polimernih izdelkov je bilo ugotovljeno, da trenutno na trgu ni na voljo takšne rešitve, ki bi se posebej osredotočila na zabrizgavanje kovinskih insertov, saj je večina rešitev usmerjena izključno na optimizacijo orodij in procesov brizganja.
Povečanje temperature na površini orodja, ki nastopi kot posledica vstavljanja predgretega kovinskega inserta v orodje se bo na podlagi algoritmov umetne inteligence in meritve temperature z IR kamero na površini orodja izvršilo pametno uravnavanje temperaturnega polja znotraj orodja in s tem znižalo porabo električne energije in materiala. Manjšo porabo električne energije bomo dosegli na osnovi optimizacije z algoritmi umetne inteligence, in senzorji, ki bodo med procesom nadzirali temperaturo kovinskih insertov in orodja. Manjša poraba materiala se bo dosegla s spremljanjem in optimizacijo procesnih parametrov v realnem času z uporabo ustreznih komunikacijskih protokolov, kar bo
pripomoglo k večji energetski učinkovitosti proizvodnje.

TECOS vloga:

Glavna vloga TECOS-a je razviti inovativno rešitev za proizvodnjo kompleksnih kovinsko-plastičnih delov v skladu s smernicami Industrije 4.0 in povečati energijsko učinkovitost med proizvodnim ciklom brizganja.

Kontakt: dr. Dragan Kusić • Status projekta: V teku
 • Trajanje: 1. 11. 2019 - 15. 5. 2020
 • Program: Interreg ADRION
 • Koordinator: Area Science Park (Italy)
 • Ostali partnerji: University of Basilicata; HR – National Chamber of Economy; RS – Belgrade Technology Park; SI – Ljubljana Technology Park; AL – Ministry of Finance and Economy; GR – Centre for Research & Technology Hellas. Joint R2B Innovation experiments under OISAIR: Scientific Partner: TECOS Business Partner: FLEXIDO


 • Status projekta
  V teku
 • Trajanje
  1. 11. 2019 - 15. 5. 2020
 • Program
  Interreg ADRION
 • Koordinator
  Area Science Park (Italy)
 • Ostali partnerji
  University of Basilicata; HR – National Chamber of Economy; RS – Belgrade Technology Park; SI – Ljubljana Technology Park; AL – Ministry of Finance and Economy; GR – Centre for Research & Technology Hellas. Joint R2B Innovation experiments under OISAIR: Scientific Partner: TECOS Business Partner: FLEXIDO


ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Študija primera

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Stranka je morala obnoviti preveč obrabljen rotor z noži, za katerega niso imeli delavniške dokumentacije in 3D-modela. S preciznim 3D-skeniranjem originala in izdelavo funkcionalnega CAD-modela so dobili točne podatke za izdelavo nadomestnega rotorja in nožev.

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Stranka je pri razvoju orodja predvidela morebitno prekomerno zvijanje brizganega izdelka ob ohlajanju (material PA66 s 30% steklenih vlaken). S pomočjo poglobljene simulacije brizganja smo vnaprej predvideli deformacije in problem uspešno razrešili.

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Za dani primer (slika na desni strani) je naročnik predvideval samo eno fazo, vendar so se porajali dvomi pojava napak pri globokem vleku. Z analizo smo dvome ovrgli.

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Izvedli smo primerjalno študijo med eksperimentalno izmerjeno nosilnostjo obravnavanega izdelka in napovedjo MKE-preračuna z upoštevanjem dejanske orientacije ojačitvenih vlaken, ki je pokazala izjemno majhno odstopanje obeh metod.

Prijava eseznam Tecos