HID4BIKE - Robustni senzor navora z integriranim senzorjem kadence za električna kolesa

Glavni cilj projekta je razviti nov izdelek – Robustni senzor navora z integriranim senzorjem kadence za električna kolesa. Vzpostavili in razvili bomo kompletno tehnologijo serijske izdelave senzorja: razvoj senzorja navora, avtomatske (robotske) manipulacije pri vstavljanju kovinskih vložkov v brizgalno orodje ter optimizirano serijsko brizganje s stalnim nadzorom kakovosti proizvodnje.

logotipi hidsenz

Opis projekta: 

Razvoj in izdelava senzorja navora za najnovejše generacije visokotehnoloških pogonov za električna kolesa sodi neposredno na področje mobilnosti. HID4BIKE kot interdisciplinarni projekt s področja elektrotehnike in strojništva je v svoji zasnovi kompleksen, razvoj samega produkta zahteva tako sočasen razvoj proizvodnih tehnologij in procesov.

Senzor navora z integriranim senzorjem kadence kot kompleksna elektro-mehanska naprava bo standardna komponenta električnih koles, ki bo pripomogla k varčevanju energije in s tem podaljševanju delovanja baterije oz. njene avtonomije. Sam občutek pri vožnji s takšnim e-kolesom bo precej ugodnejši in varnejši, kot je danes.

Projekt HID4Bike za TECOS pomeni pomemben nov korak, da se iz izvoznika klasičnih plastičarskih storitev prelevi v kompetentnega dobavitelja avtomatiziranih elektro-mehanskih rešitev v skladu s smernicami Industrije 4.0.

TECOS vloga:

Vloga TECOS-a je predvsem zagotoviti razvoj in izdelavo orodja, izvedbi študije zapolnjevanja orodja, analizi zvijanja kovinskih elementov, izdelavi avtomatizirane linije z robotsko manipulacijo kovinskih elementov s posebno razvitimi prijemali ter optimizaciji procesa s končno nadzorno kontrolo brizganega izdelka skladno z Industrijo 4.0.

Kontaktna oseba v TECOS-u: dr. Dragan Kusić, univ. dipl. inž. el.

 

logotipi hidsenz finalsieva logo

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. • Status projekta: V teku
 • Trajanje: 23. 7. 2020 - 23. 7. 2022
 • Program: www.eu-skladi.si, www.mgrt.gov.si
 • Koordinator: Hidria d.o.o
 • Ostali partnerji: Razvojni center orodjarstva Slovenije TECOS in Sieva d.o.o.


 • Status projekta
  V teku
 • Trajanje
  23. 7. 2020 - 23. 7. 2022
 • Program
  www.eu-skladi.si, www.mgrt.gov.si
 • Koordinator
  Hidria d.o.o
 • Ostali partnerji
  Razvojni center orodjarstva Slovenije TECOS in Sieva d.o.o.


ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Študija primera

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Stranka je morala obnoviti preveč obrabljen rotor z noži, za katerega niso imeli delavniške dokumentacije in 3D-modela. S preciznim 3D-skeniranjem originala in izdelavo funkcionalnega CAD-modela so dobili točne podatke za izdelavo nadomestnega rotorja in nožev.

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Stranka je pri razvoju orodja predvidela morebitno prekomerno zvijanje brizganega izdelka ob ohlajanju (material PA66 s 30% steklenih vlaken). S pomočjo poglobljene simulacije brizganja smo vnaprej predvideli deformacije in problem uspešno razrešili.

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Za dani primer (slika na desni strani) je naročnik predvideval samo eno fazo, vendar so se porajali dvomi pojava napak pri globokem vleku. Z analizo smo dvome ovrgli.

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Izvedli smo primerjalno študijo med eksperimentalno izmerjeno nosilnostjo obravnavanega izdelka in napovedjo MKE-preračuna z upoštevanjem dejanske orientacije ojačitvenih vlaken, ki je pokazala izjemno majhno odstopanje obeh metod.

Prijava eseznam Tecos