Novice iz tekočih in zaključenih projektov

V okviru projekta ADMA (European Advanced Manufacturing Support Centre) vas vabimo na dogodek Learning Network: Slovenski primeri Industrije 4.0. 

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije se kot strateški partner SRIP Tovarne prihodnosti osredotoča na skupno pripravo strateškega instrumenta Nacionalni demonstracijski center tovarn prihodnosti (NDC ToP). Koncept instrumenta pripravljamo v okviru ožje delovne skupine SRIP TOP, kjer ima TECOS eno od ključnih vlog, hkrati pa smo v pripravo koncepta vključili tudi pomembne deležnike v Sloveniji, ki se že aktivno ukvarjajo z vzpostavitvijo demonstracijskih centrov; začetnika razvoja ideje v Sloveniji prof. dr. Niko Herakoviča, vodjo laboratorija LASIM na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.

LEVEL-UP bo ponudil razširljivo platformo, ki bo zajemala celoten življenjski cikel, vse od namestitve digitalnih dvojčkov, posodobitvenih ukrepov za diagnosticiranje in napovedovanje delovanja opreme do obnove in nadgradnje opreme proti koncu življenjske dobe. Tehnologije za popravilo na kraju samem in prenova novih nadgrajenih komponent bodo načrtovane z navideznimi simulacijami za večjo zmogljivost in življenjsko dobo opreme.

V sklopu spletnega dogodka AUTOMOTIVE DAY SLOVENIA 2021, ki je dne 25. marca 2021 potekal v organizaciji Slovenskega avtomobilskega grozda GIZ-ACS in avstrijskega združenja Advantage Austria z namenom tkanja novih poslovnih vezi med avstrijskimi in slovenskimi podjetji avtomobilske industrije, je TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije prejel plaketo Nacionalne nagrade Energy Globe Award 2020.

Igralne kocke, žlice za obuvanje, škatle za shranjevanje in zaščitni elementi oprijemal v TAM-ovih avtobusih so le nekateri od primerov, v katerih je TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije skupaj z mednarodnim konzorcijem partnerjev skozi projekt LIFE CEPLAFIB prikazal nove možne načine predelave odpadne plastične embalaže in časopisnega papirja.

V okviru projekta HIA je TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije ob podpori SRIP ToP izvedel javni razpis za mala in srednja (MSP) podjetja, na katerem smo podprli 5 slovenskih projektov nadgradnje obstoječih proizvodnih celic. Namen projekta je specificiranje parametrov za vzpostavitev skupne platforme, v katero se lahko proizvodne celice iz različnih industrij vključujejo modularno.

Po nekaj neuradnih spletnih projektnih srečanjih med partnerji v novembru 2020, smo 3. in 4. decembra 2020 tudi uradno začeli z izvajanjem projekta 1Point. Dvodnevno spletno srečanje projekta smo sicer sprva želeli izvesti v Celju, kjer bi partnerje gostil TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije, a smo se zaradi epidemije COVID-19 in omejitev potovanj odločili, da srečanje organiziramo preko spleta. Projekt 1Point financira Evropska komisija na področju programa Erasmus+ „Strateška partnerstva za poklicno izobraževanje in usposabljanje“. Namenjen je oblikovanju poklicnega izobraževanja in usposabljanja z uporabo 1Point učnega pristopa na področju vzdrževanja v industrijski proizvodnji, na področju 3D-tiskanja, AR in VR.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije kot partner projekta Better Factory proizvodna podjetja, kreativne posameznike in ponudnike inovativnih tehnoloških rešitev vabi k prijavi na razpise za sofinanciranje razvoja novih izdelkov in storitev.

V okviru projekta Povezovanje simulacij, strojev in orodij za optimizacijo procesa proizvodnje polimernih izdelkov (CoSiMa) smo projektni partnerji z izvedenimi aktivnostmi dosegli pomemben napredek. Realizirali smo prve strojne in programske prototipe izdelkov ter prototipna orodja za eksperimentalna testiranja. Ti so namenjeni podpori nadaljnjih aktivnosti za optimizacijo procesa brizganja in bodo omogočali avtomatsko spreminjanje nastavitev na brizgalnih strojih.

Pomaranče, mandarine, limone in druge vrste agrumov imajo lahko veliko daljšo življenjsko dobo, kot si jo predstavljamo. Niso izključno hrana, koš za biološke odpadke pa ne nujno njihova končna destinacija. Olupke in zavrženo pulpo citrusov lahko spremenimo v primarno surovino za razvoj novih trajnostnih izdelkov. Ostanki lahko, na primer, postanejo sestavni deli plastenk za sokove ali celo osnova 100% naravne vlažilne kreme za obraz, pakirane v kozmetično embalažo iz odpadnih vlaken citusov. TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije je s partnerji v okviru projekta Citruspack omogočil prav to; sodeloval je pri razvoju biorazgradljive kozmetične in prehrambne embalaže iz odpadnih vlaken citrusov.

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenije), katerega strateški partner je tudi TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije, med svojimi aktivnostmi med drugim tudi povezuje platforme in vzpostavlja medsebojno povezanost okolij za poslovno eksperimentiranje in prototipiranje.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije skozi nacionalne in mednarodne povezave spodbuja razvoj slovenske industrije. Zavedamo se, da je digitalizacija ključna za ohranjanje konkurenčnosti industrije, obenem pa se zavedamo, da je poleg vlaganja v avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje nujno tudi vlaganje v veščine in kadre. Zato podpiramo in se vključujemo tudi v institucije kot je Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenije) in vas vabimo k izvedbi raziskave.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije sodeluje v številnih mednarodnih pobudah in projektih. Skozi takšne povezave podpiramo razvoj slovenske industrije, saj skupaj z mednarodnimi partnerji razvijamo rešitve, orodja in tudi mehanizme za razvoj podjetij in poslovnih povezav.

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Študija primera

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Stranka je morala obnoviti preveč obrabljen rotor z noži, za katerega niso imeli delavniške dokumentacije in 3D-modela. S preciznim 3D-skeniranjem originala in izdelavo funkcionalnega CAD-modela so dobili točne podatke za izdelavo nadomestnega rotorja in nožev.

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Stranka je pri razvoju orodja predvidela morebitno prekomerno zvijanje brizganega izdelka ob ohlajanju (material PA66 s 30% steklenih vlaken). S pomočjo poglobljene simulacije brizganja smo vnaprej predvideli deformacije in problem uspešno razrešili.

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Za dani primer (slika na desni strani) je naročnik predvideval samo eno fazo, vendar so se porajali dvomi pojava napak pri globokem vleku. Z analizo smo dvome ovrgli.

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Izvedli smo primerjalno študijo med eksperimentalno izmerjeno nosilnostjo obravnavanega izdelka in napovedjo MKE-preračuna z upoštevanjem dejanske orientacije ojačitvenih vlaken, ki je pokazala izjemno majhno odstopanje obeh metod.

Prijava eseznam Tecos