ULLA – opomnik za pitje vode

ULLA je pametni opomnik, ki vas opominja na to, da morate spiti več vode. 

TECOS nudi podporo slovenskim in tujim partnerjem na področju orodjarstva, predelave plastike in pločevine s simulacijami ter elasto mehanskimi analizami že 25 let. Za nekatere partnerje izvajamo tudi celovite storitve kot je razvoj novih izdelkov.

ulla 3

Slika 1: ULLA na steklenički
 

ULLA je pametni opomnik (gadget), ki vas opominja na to, da morate spiti več vode. ULLA je plod domačega razvoja in koristna za tiste, ki pozabljamo, da naše telo dnevno potrebuje več tekočine, kot jo običajno spijemo. Človeško telo naj bi po nekaterih študijah potrebovalo dnevno 8 kozarcev vode na dan oz. 2,5 litra tekočine. ULLA združuje tako senzorje premikanja kot senzorje svetlobe. Na ta način zazna prisotnost uporabnika in prilagodi interval pitja vode. Hkrati ULLO na zelo preprost način namestimo na vsak kozarec ali stekleničko. Kot produkt, ki odraža slovenko inovativnost ga je prepoznal tudi predsednik Borut Pahor, ki ga je ob posebni priložnosti podaril kot protokolarno darilo.

S podjetjem ULLA LABS smo skupaj oblikovali plastične izdelke, ki morajo izpolnjevati naslednje funkcije:

 • izdelek se mora sestaviti in razstaviti na preprost način,
 • omogočati mora montažo za vsak kozarec in/ali stekleničko,
 • žilavost izdelka mora omogočati, da izdelek ne razpade pri padcu na tla,
 • izdelek mora biti čim bolj oblih oblik, ker se ga uporabnik dotakne ob vsakem pitju vode,
 • izdelek je v stiku s kožo, zato materiali izdelka ne smejo sprožati nikakršnih reakcij s kožo oziroma ne migrirajo snovi iz izdelka v človeško telo,
 • temperatura uporabe izdelka je od -20°C do +50°C.

Konstruiranje plastičnih izdelkov se vedno začne z znanimi funkcijami izdelka, hkrati pa je¸ treba v fazi konstruiranja upoštevati tehnološke in tehnične omejitve procesov in materialov. Med procese spadajo tako procesi obdelave orodja, predelave plastike, kakor tudi tehnologije spajanja. Materialne karakteristike izhajajo iz uporabljenih jekel za orodja, termoplastičnih materialov, barvil za obarvanje termoplastov.

Kot material za brizganje je bil izbran Polipropilen PP. Material ima vse certifikate za uporabo v prehrambni industriji. Material je transparenten, kar smo izkoristili pri zgornjem delu, ki mora prepuščati določeno svetlobo.

ulla 4

Slika 2: Ulla od blizu

 

Celoten izdelek je sklop 5 polizdelkov: elektronsko vezje, baterija, pašček za pritrjevanje, zgornji del in spodnji del. Namestitev elektronskega vezja in baterije v spodnji del je enoznačna in ni možne napačne montaže. Pašček namestimo v posebej prilagojen jeziček na zgornjem del.

TECOS-ova vloga v projektu je bila oblikovati celoten izdelek, orodje in v redni seriji izdelati plastične izdelke. TECOS je s svojo ekipo oblikoval detajle notranjosti, ne pa zunanje oblike in gabaritov notranjosti. Ob tem smo s pomočjo analiz sprotno preverjali zapolnjevanje in možnih nastankov hladnih spojev in zračnih vključkov.

 

ulla 5

Slika 3: Kako je sestavljena Ulla?

 

ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos