Prihodnja usposabljanja

Datum Naslov Kraj
13.12. 2021Dan orodjarstva 2021 Digitalno središče Slovenije
11.11. 2021Usposabljanje: Tehnološka priprava na brizganje, mag. Andrej Glojek Celje (sedež TECOS)

Seminar: Tehnologije ekstrudiranja, pihanja in termoformiranja

Datum: 2.10.2014, 9:00
Lokacija: sedež TECOS (Celje, Kidričeva ulica 25)
Predavatelji: Janez Navodnik

 

Ponovno organiziramo v preteklosti odlično obiskan seminar o navedenih tehnologijah predelave plastike z renomiranim predavateljem g. Navodnikom, ki slušateljem vedno znova na slikovit način predava svoje bogato teoretično in praktično znanje, pridobljeno z leti industrijske prakse.

Komu je seminar namenjen:

 • tehnologom
 • razvojnikom
 • vodjem proizvodnje
 • direktorjem podjetij
 • vsem, ki jih zanimajo tehnologije predelave plastike

seminar navodnik 1             seminar navodnik 2

          Temperiranje polža pri ekstrudiranju                Koekstruzijsko orodje za ekstrudiranje trislojnih cevi

Na seminarju boste pridobili naslednja znanja:

 • Ekstrudiranje: pregled tipov ekstruderjev, tehnike ekstrudiranja in napake pri ekstrudiranju, kompaundiranje, tipični ekstrudirani izdelki, novosti pri ekstrudiranju
 • Pihanje: postopki pihanja (koekstruzijsko, pihanje dvostenskih izdelkov, kompozitov z dolgimi vlakni, pihanje pen, večslojno pihanje, 3D-pihanje …), materiali za pihanje
 • Termoformiranje: materiali, parametri termoformiranja, temperaturne zahteve, tehnični termoformirani izdelki, termoformirana embalaža

Predavatelj:

Janez Navodnik, univ.dipl.inž. kemije, ima več kot 30 let izkušenj s tehnologijami predelave polimernih materialov. Je direktor podjetja Navodnik d.o.o. ter GIZ Grozd Plasttehnika, ukvarja pa se s svetovanjem in izobraževanjem na področju predelave plastike, novih materialov in tehnologij ter povezuje podjetja v skupne projekte. Je urednik in pisec večine člankov v reviji PlastForma ter avtor samostojnih publikacij, priročnika Plastik - orodjar ter knjige Slovenija je ustvarjena za nanotehnologije.

Vsebina seminarja:

Ekstrudiranje je v svetu in tudi pri nas najmasovnejši postopek predelave plastike. Po številu firm in instaliranih strojev ga sicer brizganje močno prekaša, vendar pa ekstruderji zaradi kontinuiranega postopka proizvedejo precej večje količine (pol)izdelkov. Ti so količinsko vezani na posamezne panoge: večino cevi in profilov gre v gradbeništvo, folije v embalažo, plošče za termoformiranje v avtoindustrijo, kabli v EE, kompaundi pa za predelavo plastike. Avtomatizacija in tehnološke novosti enako hitro prodirajo tudi v ekstrudiranje, ker pa se tu razvije manjše število izdelkov in izdela manj orodij, je na tem področju, še posebej pri nas, mnogo manj aktivnosti. Posledično je tudi razvojni zaostanek za najrazvitejšimi bistveno večji. Poleg zakonitosti tehnologije in orodij bomo zato predstavili najsodobnejše postopke: koekstrudirane profile in cevi s penasto ali reciklatno sredico, večslojne folije in orientirane folije, tudi pihane, kompaundiranje - izdelavo specialnih termoplastičnih granulatov, tudi iz reciklatov.

Pihanje je najcenejša tehnologija za trdo embalažo, vse pogosteje pa tudi za tehnične izdelke. Pihanje se je pred desetletji uporabljalo le za proizvodnjo votle embalaže in igrač, danes postaja tehnologija, ki izpodriva mnoge druge na vseh tehničnih področjih. Za ekstrudiranjem in brizganjem je po količinah tretja najvažnejša tehnologija, za nekatere materiale, npr. PE-HD in PET pa je najvažnejša. Velike prednosti pihanja so 100-krat nižji pritiski in poceni stroji in orodja. Dosegamo lahko poljubno tanke oblikovane stene z visoko stopnjo orientacije molekul, kar daje nekajkrat višjo trdnost, prozornost, neprepustnost. V Sloveniji je pihanje močno zapostavljena tehnologija, predavanje bo zato dalo pregled nad tehnološkimi možnostmi, možnimi izboljšavami ter novostmi, npr. koekstrudirano pihanje bariernih plastenk, 3D-pihanje avtomobilskih in strojnih delov, sekvenčno 2K-pihanje, koinjeciranje ali površinsko obdelavo PET-plastenk itd.

Termoformiranje je tehnologija, ki mora neprestano tekmovati v cenah in kvaliteti z brizganimi izdelki. Hitri napredek pri brizganju je vzpodbudil mnoge inovacije tudi pri termoformiranju, predvsem na področju hitrega, vendar pazljivega pregrevanja ter hitrih in fleksibilnih strojev s točnimi ponovljivimi gibi. Termoformiranje zmaguje tako na področju velikih ploskovnih izdelkov kot na področju najtanjših enostavnih embalažnih izdelkov. Prednosti termoformiranja so predvsem nizki stroški za orodje in možnost oblikovanja večslojnih materialov. Ravno zaradi te možnosti v izdelavi visokobariernih izdelkov posega termoformiranje tudi na področja, ki so bila domena pihanja, na primer avtomobilski rezervoarji za bencin, izdelani z dvoploščnim termoformiranjem.

Urnik

8:30       Registracija udeležencev

9:00       Pričetek seminarja

10:30     Odmor za kavo

11:00     Nadaljevanje seminarja

13:00     Zaključek seminarja in ogled prostorov TECOS po želji

Cena in prijave

Kotizacija: 90,00 € + DDV

Popusti: 15% za člane kategorije A in 7% za člane kategorije B

Rok prijav: 26.9.2014 do 12. ure

Prijava je veljavna le ob hkratnem plačilu kotizacije. Prijavi priložite tudi kopijo registracije davčne številke!

Vljudno vabljeni!

 

Seminar: Tehnologije ekstrudiranja, pihanja in termoformiranja
Udeleženec
Kontaktni podatki
Podatki o podjetju
Iz našega podjetja prijavljamo še
Dodatno

Kontakti

Špela Bordon, prijave in komunikacija
e-naslov: spela.bordon@tecos.si
Tel.: +386 (0)3 490 09 20

ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos